fbpx
Upp

Ujjayi pranayama – lär dig att låta som havet!

Roberta Del Rosso Yoga / Pranayama - andningsövning  / Ujjayi pranayama – lär dig att låta som havet!

Ujjayi pranayama – lär dig att låta som havet!

Hej!

Idag vill ta upp Ujjayi andningen, den yogiska andningen. Denna andningsteknik ska tillämpas när du utövar Ashtanga yoga. Jag instruerar alltid om denna teknik så jag tänkte att jag skulle förtydliga och förklara metoden för att lättare kunna tillämpa tekniken under yogaklassen.

Ujjayi betyder “den segrande andningen” och kallas även havsbrus (eller låter som havet), då man skapar ett väsande ljud med svalget som just låter som ett havsbrus.

För att aktivera Ujjayi andningen ska du:

  • Andas djupt in genom näsan och på utandningen föreställa dig att du ska skapa imma på en glasruta. Du kan andas ut genom munnen inledningsvis för att förstå tekniken.
  • När du känner dig bekväm stänger du munnen och tillämpar samma teknik på inandningen.

Hemligheten är att skapa ett litet hinder i svalget. Luftströmmen som kommer in genom det förträngda svalget skapar det väsande ljudet.

Fördelar med Ujjayi pranayama:

  • Ökar värmen i kroppen, då man endast andas in och ut genom näsan
  • Ger energi
  • Håller dig närvarande (tack vare ljudet) under yogaklassen
  • Fungerar som varningssignal då du gått för långt/djupt in i en ställning och signalerar att du ska backa (vanligtvis brukar man andas kraftigare, mer ansträngt eller inte andas alls då)

Nu vet du mer om Ujjayi pranayama, nu återstår det bara att öva!

Ses på yogamattan!

Kram

Roberta

Roberta Del Rosso
Roberta Del Rosso

Jag som driver Yogalivsstil heter Roberta. Min stora passion i livet är yoga! Jag har utövat yoga i många år och har varit licensierad via SAFE sen 2015 och innehar även ett 200-timmars Ashtanga Vinyasa certifikat som är godkänt av Yoga Alliance.

Inga kommentarer

Sorry, the comment form is closed at this time.