Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/2/b/6/yogalivsstil.se/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2492 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/2/b/6/yogalivsstil.se/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2496 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/2/b/6/yogalivsstil.se/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3468 Yogar du på autopilot eller är du medvetet närvarande? | Roberta Del Rosso Yoga
Upp

Yogar du på autopilot eller är du medvetet närvarande?

Roberta Del Rosso Yoga / Medveten närvaro  / Yogar du på autopilot eller är du medvetet närvarande?

Yogar du på autopilot eller är du medvetet närvarande?

Hej på dig!

Idag vill jag gärna ta upp ett viktigt ämne: mindfulness eller medveten närvaro.

Medveten närvaro är syftet med att yoga, allt annat får man på köpet. Visst blir du vigare och starkare men framförallt så lär du dig att vara närvarande i varje rörelse även mellan olika positioner. Principen kan sedan med fördel appliceras på ditt vardagsliv.

Anledning till att vi i Ashtanga yoga har “Drishti” och “Ujjay”-andning är just denna närvaro. När du andas Ujjay-andetag i takt med rörelserna blir du närvarande: du känner dina rörelser, du känner hur din kropp reagerar och hur den känns i stunden. När du väl kommer till stillhet i en position, har du en drishti eller en fokuserad blick som riktas åt olika håll och sedan fästs på en viss punkt, denna fokuserade blick ger dig koncentration och för dig automatiskt tillbaka till stunden (bort ifrån dina tankar). Varje yogasekvens syftar till att göra dig mer närvarande, det är som en meditation i rörelse. Anledning till att yoga är så populär måste hänga ihop med denna underbara närvaro i stunden. När du kliver på din yogamatta skapar du en liten oas som är alldeles din, där du äntligen kan koppla bort tankar och vara den du egentligen är. Sen är det faktiskt så att vissa yogaställningar kräver mer närvaro än andra: till exempel handstående eller balansställningar, dessa kräver hundraprocentig uppmärksamhet i nuet (samt en viss teknik/flexibilitet/styrka, förstås).

Min förhoppning är att alla som yogar tänker på detta. När jag leder en yogaklass tar jag alltid upp detta med medveten närvaro, vikten av att vara där i stunden och av att andas i takt med olika rörelser.

Enligt mig är detta den viktigaste aspekten med yogan.

Med förhoppning om att alla ska känna mer medveten närvaro i sitt liv.

Ljus och kärlek!

Roberta

 

Roberta Del Rosso
Roberta Del Rosso

Jag som driver Yogalivsstil heter Roberta. Min stora passion i livet är yoga! Jag har utövat yoga i många år och har varit licensierad via SAFE sen 2015 och innehar även ett 200-timmars Ashtanga Vinyasa certifikat som är godkänt av Yoga Alliance.

Inga kommentarer

Sorry, the comment form is closed at this time.